
Dünyada her gün bir milyona yakın cinsel yolla bulaşan hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Çünkü karşımızdaki insanla cinsel temasa girdiğimizde 30’dan fazla bakteri ve virüs bulaşmaktadır. En belirgin olarak görülen 8 tane hastalık vardır. Bu hastalıklardan sadece 4’ü tedavi edilebilmektedir. Tedavi edilebilen o hastalıklar ise ; Sifiliz, bel soğukluğu, klamidya ve trikomoniyazdır.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklara Dikkat!
- Frengi :

Cinsel yolla bulaşan yaygın hastalıklardan biri de frengidir. Genellikle anal bölge, genital bölge ve dudaktaki lezyonlar aracılığıyla bulaşan bir hastalıktır. İlk olarak baktığımızda bulaştığı kısımın çevresinde yara oluşmaktadır. Genellikle bu yaralar 3-6 hafta aralığında devam etmektedir. Üzerinde durulmadığında yara kendi kendisine iyileşebilir ancak hastalık ilk evreden ikinci evreye geçtiğinde farklı deri hastalıklarına yol açabilir. İkinci evreye geldiğinde ayaklarda ve ellerde yaralar, kilo kaybı, baş ağrısı, kırmızı kaşıntı döküntüler gibi belirtiler gösterebilir. Bu nedenle vücudumuzda bu şekilde meydana gelebilecek hastalıklara dikkat etmeliyiz. Göz ardı edildiğinde hastalık evresini geçmiş olabilir ve bize ciddi sorunlar çıkarabilir. Hatta ölümle bile sonuçlanabilir!
- Bel Soğukluğu:

Bel soğukluğu daha çok genç yaşlarda görülen bir bakteri hastalığıdır. Genellikle korunmasız yaşanan cinsel temaslarda meydana gelmektedir. En sık bel soğukluğu rahatsızlığı görülen kişiler ise çok sayıda cinsel partner ile ilişkiye giren ve korunmayan kişilerdir. Bu hastalığa sebep olan en büyük etken menide ve vajinal akıntıda bulunmaktadır. Ortak olarak kullanılan veya ortak giyilen kıyafetlerle bulaşmamaktadır. Sadece cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır! Bu hastalığın tedavisi mümkündür ve tanısı konulduğunda antibiyotik kullanarak çözüme erdirilebilir. Her ne olursa olsun bu tür hastalıklarla karşı karşıya kalmamak için korunmadan ilişkiyi girilmemelidir!
- HPV Enfeksiyonu :

Genellikle cinsel temas yoluyla bulaşan bir bakteri hastalığıdır. Birçok türü vardır ancak kansorojen olan bir tanedir. Bu hastalığın belirtileri genital bölgede ve boğazda oluşan siğillerdir. Her zaman belirti vermeyebilir veya kendi kendisini düzeltebilir. Ancak unutmamalıyız ki rahim ağzı kanserinin en baş nedenidir. Aşı ile önlem alınabilir.
- HSV Enfeksiyonu ( Uçuk ):

Uzun süreler etkisini gösteren ve doku üzerinde uzun süreler kalan bir virüs enfeksiyonudur. Genellikle deriden deriye temas şeklinde bulaşmaktadır. İçi su dolu kabarcıkların genital bölgede yola çıkmasıyla başlar. Eğer vücudumuzda çatlak ve çizikler varsa virüs buralardan vücudumuza girmektedir. Vajina, anüs ve kalçalarda içi su dolu kabarcıklar var ise hastalığın belirtileri demektir. Tedavisine önem verilmesi gereken bir hastalıktır. Çünkü doğumlarda bebeklere de bulaşabilir ve kalıcı hastalıklara neden olabilir.
- Klamidya :

Klamidya da bakterilerden meydana gelen ve cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Bu enfeksiyon çeşidiyle oldukça sık karşılaşılmaktadır. Klamidyanın belirtileri cinsel ilişkiyi girildikten 3 hafta sonra belirginlik gösterebilir. Ya da hiçbir belirti gözükmeden hastalık kendi kendine de bitebilir. Klamidya belirtileri olarak; vajinal akıntı, ağrılı cinsel ilişki, idrar yaparken yanma, adet dönemleri arasında meydana gelen kanamalar örnek gösterilebilir. Bu hastalık antibiyotiklerle tedavi edilebilmektedir.
- Uyuz :

Kişisel eşyalarımız, yatak ve nevresim takımlarımız, kıyafetlerimiz gibi kullandığımız eşyalarda uyuzun yayılmasında etkenlerdendir. Uyuz akarları çok yavaş hareket eden varlıklardır. Zıplayamadıkları ve uçamadıkları için herhangi bir el sıkışma gibi basit hareketlerle bulaşmaz. Tabiki de herkes uyuz hastalığına yakalanabilir. Ancak uyuz olmaya yatkın insanlar genellikle cinsel partner fazlalığı olan, hapishane mahkumları, kalabalıkta yaşayan çocuklar veya insanlardır.
Uyuzun en belirgin belirtisi ise kaşıntıdır. Amansız bir kaşıntı olduğu için diğer kaşıntı tarzlarından ayrılmaktadır. Krem veya ilaçlarla tedavisi sağlanabilir.
- HIV ( AIDS ) :

Bu virüsle bağışıklık sistemimiz yok olduğu için direncimiz azalmakta ve herhangi bir basit soğuk algınlığında bile vücudumuz yenik düşmektedir. Vücudumuzda HIV virüsü bulunabilir fakat bu bizim aids olduğumuz anlamına gelmez. AIDS olduğumuzu anlamak için kan testi yaptırmamız gerekir. Dünyada bugüne kadar AIDS’den 225.000 kişi ölmüştür. Kesin olarak tedavi yöntemi hala bulunamayan bu hastalıktan kurtulmanın tek yolu korunmaktır. Bir kere HIV virüsüyle enfekte olmuşsak eğer onu vücudumuzdan yok etmek veya atmak mümkün değildir. AIDS bazen belirti göstermeyebilir ya da belirtilerini vücudumuza girdikten 10-12 yıl sonrada gösterebilir.
- Hepatit B :

Karaciğeri etkileyen ve kronik bir hastalık olan Hepatit B’nin kesin bir tedavisi yoktur. Cinsel temasla veya kan yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Eğer hepatit B tedavisi yapılmazsa hastaları bekleyen bir diğer rahatsızlık ise siroz ve karaciğer kanseri..
Hepatit B’den korunmak istiyorsak aşıyı yaptırmalıyız. Hepatit B belirtileri olarak; aşırı halsizlik, iştahsızlık, gözlerde sararma, kilo kaybı, karında meydana gelen şişlik, kanlı kusma gibi belirtiler örnek gösterilebilir.
- Molluscum Contagiosum :

Yetişkinlerde ve çocuklarda görülebilen bir hastalıktır. Hatta çocuklarda daha sık görülmektedir. Cinsel ilişki esnasında yetişkinlerde temastan kaynaklı bulaşmaktadır. Deri üzerinde siğile benzer küçük kabarıkların meydana gelmesi demektir. Çocuklara ise genellikle yüzme havuzu gibi yerlerden bulaşmaktadır. Dermatologlar tarafından tedavisi mümkündür. Ancak tedavi süreci 6 ay ve 5 yıl arası gibi bir zaman diliminde sürebilir.