Okyanusun en derinlerine kadar inerek her aşamada farklı bir canlıyı tanımak ister misiniz? İşte denizin yüzeyinde en derinlerine kadar yaşayan canlı türleri…

- Okyanusun Neredeyse Yüzeyinde, 1-2 Metre Derinlikte: Atlantik Somonu.
Atlantik sombalığı ya da somonu olarak adlandırılan bu yüzey balığı, 1.5 metre uzunluklara ulaşabiliyor. Genellikle Atlas Okyanusu’nda yaşan Atlantik Somonu, üreme zamanı geldiğinde Avrupa ve Kuzey Amerika’nın ırmaklarına gidiyor ve buradaki dağın eteklerinde bulunan kaynaklara yumurtalarını bırakıyor.

2. 20 Metre Derinlikte: Sardina.
Sardina isimli balık türü, ışınsal yüzgeçlere sahip olan bir balık türüdür. Yaygın bir şekilde kuzeybatı Atlantik, Akdeniz ve Karadenizde konumlanmış olan bu balık türü, 10 metrelik derinliklerde yaşayabildiği gibi, 100 okyanusun metre kadar derinine de inebilir. Sardina, çoğunlukla planktonik kabuklularla beslenir.

3. 30 Metre Derinlikte: Palyaço Balığı.
Canlı renkleri ve sevimli görünümü ile en beğenilen deniz canlılarından biri olan palyaço balığı, genellikle Kızıldeniz, Hint Okyanusu ve Pasifik Okyanusu’nun yaklaşık 30 metre derinliklerinde yaşıyor.

4. Deniz Akvaryumlarının En Güzeli: 40 Metre Derinlikte Yaşayan Mavi Cerrahbalığı.
Mavi Cerrahbalığı isimli tür, genellikle büyük akvaryumlarda beslenir ve barınmak için yaklaşık 300 litrelik bir deniz akvaryumuna ihtiyaç duyar. Okyanusun ise 40 metre kadar derinliklerinde yaşayan bu balık türü, kendi kuzenleri arasında en hızlı yüzen balık türüdür. Popüleritesi epey yüksek olan Mavi Cerrahbalığı, Kayıp Balık Nemo isimli filmde yer alan Dory karakteri ile kendisini sinema dünyasında da tanıtmıştır.

5. 50 Metre Derinlikte Yaşar: Mahmuzlu Camgöz Köpek Balığı.
Uzun bir isme sahip olan bu görkemli köpek balığı türü, nadiren 200 cm uzunluklara ulaşabilir. Halk arasında Camgöz olarak adlandırılan Mahmuzlu Camgöz Köpek Balığı, isminin aksine camgöz familyasına ait değildir. Adındaki Mahmuz kelimesini sırtında bulunan iki sivri yüzgeçten alan bu köpek balığı türü, genellikle ahtapotlarla ve balık sürüleri ile beslenir. Gözleri dışa dönük biçimdedir ve yeşil renk taşır.

6. Denizlerdeki Memelilerin En Görkemlisi: 70 Metre Derinlikte Yer Alan Beyaz Balina.
Halk arasında ak balina olarak da adlandırılan Beyaz Balina ya da Beluga Balinası, ismini Rusçada beyaz anlamına gelen ‘Beluga’ kelimesinden alır. Rengi tamamen beyaz olan bu görkemli memeli türü, 5 metreye varan uzunluklara ulaşabilir. Bu özelliği ile çoğu balina türünden küçük sayılabilen Beyaz Balina, yunuslardan büyüktür ve yeni doğmuş bir beyaz balina, 1,5 metre uzunlukta ve 80 kg ağırlıkta okyanusun derinliklerinde görülür. Yengeç, karides gibi sert kabuklu deniz canlılarıyla beslenmesinin yanında, ahtapot ve mürekkep balığı gibi türleri de besin maddesi edinebilir. Beyaz Balina, 70 metre kadar derinlikte yaşamasının yanında, 300 metreye varan derinliklerde besin arayabilir ve bu uzunluğun iki katı kadar derinliklerde yüzebilir.

7. Muhteşem Korkusuz Bir Deniz Memelisi: 100 Metre Derinlikte Yaşayan Katil Balina.
Orka olarak da adlandırılan Katil Balina, okyanusların en korkusuz ve en güçlü deniz canlılarından biri olarak bilinir. Yunus familyasında yer alan Katil Balina, 9,5 metre uzunlukları ve 6 tondan fazla ağırlıkları ile bu ailedeki en iri yunus olarak yer alır. Dünyada insan türünden sonra en yaygın memeliler olarak yer alan Katil Balinalar, tüm okyanuslarda görülebilir. Çok yönlü olarak beslenen Katil Balinalar, birçok kabuklu türü, deniz kaplumbağaları ve balık sürüleri de dahil olmak üzere fokları, köpek balıklarını ve hatta küçük yunusları bile yiyebilirler, gri balinalara saldırabilirler. Bu özelliği ile Katil Balina, deniz ekosistemindeki besin zincirinin en üstünde yer alır.

8. 120 Metre Derinlikte Yaşar: Kraliçe Balığı.
İsmi gibi görkemli bir görünüme sahip olan bu Kraliçe Balığı, Winward Adaları ile Karayip Denizi’nin doğusunda yer alır. Kırmızı renk taşıyan bu balık türü, levrek grubunda yer alır.

9. 160 Metre Derinlikte: Korunma Durumu Tehlike Altında Olan Yeşil Deniz Kaplumbağası.
Ne yazık ki nesli tükenme tehlikesinde olan yeşil deniz kaplumbağaları, 200 kg ağırlığa varan ve 1,5 metre uzunluğuna ulaşan büyük ve canlı yeşil renklere sahip olan bir deniz canlısıdır. Sert kabuklu deniz canlıları arasında en ağırı olarak yer alan yeşil deniz kaplumbağaları, bu güzel yeşil rengini beslendiği alglerden alır. Her deniz kaplumbağası gibi, dişileri kumsala yuvalayan yeşil deniz kaplumbağaları, görkemli görünümlerini 160 metre derinliklerden kumsala çıktıklarında gösterirler. Bu deniz canlıları, yumurta bırakmak için yeryüzüne çıkmalarının yanında soğuk kanlı bir dolaşım sistemine sahip oldukları için bedenlerini ısıtmak için de güneşe çıkarlar.

10. 180 Metre Derinlikte Yaşar: Uskumru.
Uskumrugiller familyasına ait olan bu balık türü, iğ şeklinde bir vücuda sahiptir. Sırt tarafında yeşil-mavi renkler taşıyan bir banda sahip olan bu deniz canlısının karın kısmını ise açık gümüşi bir renkte görürüz.

11. 210 Metre Derinlikte: Mezgit.
Atlas okyanusunun kuzeyinde yaşayan bu Mezgit adlı balık türü, 20-40 cm boylarında minik bir deniz canlısıdır. Okyanusun derinliklerinde yaşamasının yanında, sardalya benzeri balıkları avlamak için yüzeye çıkar.

12. Okyanusun Karanlık Derinliklerinin Güçlü Balığı: 270 Metre Derinlikte Büyük Beyaz Köpekbalığı.
Ağırlığı 1 tonu aşan ve boyu 7 metreye kadar uzanabilen Büyük Beyaz Köpekbalığı, Türkiye karasularında da görüldü. 2008 tarihinde Balıkesir’in Edremit ilçesinde gözlenen bu tehlikeli köpek balığı türü, iki adet gözlendi ve ikisi de yavru olarak tespit edildi. Bütün dünya okyanuslarının ılıman sularında yer alan Büyük Beyaz Köpekbalığı, ülkemizin Akdeniz, Ege ve Marmara denizlerinde de yer alıyor. Akdeniz’de orkinos balıklarını besin edinen bu tehlikeli deniz canlıları, balinadan deniz kunduzlarına dek birçok canlıyı severek avlıyor. Korkunç bir avlanma yöntemi edinen Büyük Beyaz Köpek balığı, avını ısırdıktan sonra uzaklaşarak, avının kan kaybından ölmesini bekler. Avına alttan yaklaşarak ısırması ve kan kaybından öldürmesinin ardından yiyen bu deniz canlısı, besinini çiğnemek yerine parça halinde veya büyün olarak yutar.

13. 300 Metre Derinlikte Yaşar: Cranchiidae
Kalamar familyasının bir üyesi olan bu deniz canlısı, açık okyanusların karanlık kısımlarında ya da orta su derinliklerinde yaşar. İri bir kalamar türü olan Cranchiidae türü deniz canılısının boyu, 3 metreyi bulabilir.

14. 350 Metre Derinlikte Yaşar: Mavi Köpek Balığı.
Bir köpek balığı türü olan Pamuk balığı ya da Mavi Köpek Balığı, sürü halinde gezen balıklar ile beslenir. Boyları ortalama olarak 2-3 metre olsa da nadiren 4 metreye ulaşabilirler. Üreme mevsimleri İlkbahar aylarına denk gelir ve genellikle 8 ile 12 arası yavru doğururlar.

15. 400 Metre Derinlikte Yaşar: Kocagöz Orkinos.
Kocagöz Orkinos Balığı, uskumrugiller familyasından gelir. Ticari olarak büyük öneme sahip olan Kocagöz Orkinos, sıcak ve ılıman denizlerin açıklıklarında barınır fakat yine ılıman ve sıcak bir deniz olan Akdeniz’de yaşamaz. Boyu 250 santimetreye ulaşan bu deniz canlısının kafası ve gözleri, diğer orkinos türlerinden daha büyüktür.

16. 475 Metre Derinlikte Yaşar: Kral Sombalığı.
Alabalıkgiller familyasına ait olan bu balık türü, mavi, yeşil, mor gibi canlı renleri taşır ve başının üst kısmı gümüş kenarlı ve beyaz renktedir. Alaska gibi soğuk iklimlerde görülür.

17. 500 Metre Derinlikte Yaşar: Longfin Mako Köpekbalığı.
Uskumru bir köpekbalığı familyasından gelen Longfin mako köpekbalığı, ılıman ve tropikal sularda yaşamını sürdürür fakat dünyanın hemen hemen her yerinde görülebilir.

18. 550 Metre Derinlikte Yaşar: Kılıç Balığı.
Kılıç benzeri bir çeneye sahip olan bu balık türü, yırtıcı bir deniz canlısıdır. Vücut kaslarında topladıkları ısıyı, gözlerine aktararak dahi iyi görüş yeteneği kazanırlar.

19. 600 Metre Derinlikte Yaşar: Japon Örümcek Yengeci.
Örümcek görünümüne sahip olan bu ilginç deniz canlıları, genellikle Büyük Okyanus’ta barınırlar. Yengeç ailesine sahip olan bu sert kabukluların 10 adet bacağı bulunur ve boyları 4 metreye ulaşır. Bu bakımdan Japon Örümcek Yengeçleri, kendi kuzenleri arasında en büyük deniz canlıları olarak yer alır.

20. 730 Metre Derinlikte Yaşar: Kırmızı Kral Yengeç.
Kamçatka Yengeç ya da Alaska Kral Yengeç olarak da adlandırılan Kırmızı Kral Yengeçleri, Bering Denizi ile Alaska Körfezlerinde ve Kuzey Pasifik Okyanusu’nda barınırlar. Bacak açıklıkları 1,8 metreyi bulur ve ticari olarak hedef olan bir kabuklu türüdür.

21. 800 Metre Derinlikte Yaşar: Büyük Kurdela Balığı.
Dev bir balık olan Büyük Kurdela Balığı, Kurup bölgeleri hariç dünyanın bütün sularında yaşayabilir. Pasifik Oarfish olarak da adlandırılabilen bu uzun balık cinsi, dünyanın en uzun kemikli balığıdır.

22. 850 Metre Derinlikte: Pasifik Morinası.
Okyanusun karanlık sularında yaşaması sebebiyle ışın yüzgeçlerine sahip olan bu balık türü, Kuzey Pasifik Okyanusu’nun üst yamaçlarında, epey derinlerde barınırlar. Boyları 1 metreyi bulabilir.

23. 900 Metre Derinlikte Yaşar: İspermeçet Balinası.
Tüm okyanuslarda yaygın olan bu dev balina türü, Akdeniz’de görülmüş olan en yaygın balina türüdür. Türün erkekleri yazları kutuplara göç eder. Türkiye’deki 4 balina türünden biri de İspermeçet Balinası’dır.

24. 1000 Metre Derinlikte Yaşar: Fenersiler.
Yine karanlık sularda yaşamını sürdürmesi bakımından ışınsal yüzgeçliler sınıfında yer alan bu balık türü, kemikli bir balık olarak karşımıza çıkar. Büyük bir kafası ve geniş yüzgeçleri bulunan Fenersiler, genellikle derin denizlerde barınırlar.

25. 1500 Metre Derinlikte Yaşar: Tiburonia
Bir denizanası türü olan Tiburonia, yeni keşfedilmiş bir deniz canlısıdır ve başka bir türü bulunamamıştır.

26. 2000 Metre Derinlikte Yaşar: Teleskop Ahtapot.
Hint ve Pasifik Okyanuslarının tropikal sularında barınan Teleskop Ahtapot, pelajik bir deniz canlısı olma özelliğini taşır. Şeffaf ve renksizdir, birbirinin eşi olan 8 adet kolu bulunur. Tübüler bir göz yapısına sahiptir ve bu bakımdan türleri arasında tektir. Bu gözlere sahip olması nedeniyle teleskop ahtapt olarak adlandırılır.

27. 2500 Metre Derinlikte Bulunur: Gigantactis.
Bir derin deniz balığı cinsi olarak yer alan Gigantactis, türü bakımından bilgileri pek bilinemeyen bir deniz canlısıdır ve çok derinlerde yaşar. Dikkat çekici bir şekilde parlayan bu balığın yüzgeçlerinde yüksek olarak fosfor bulunur.

28. 3000 Metre Derinlikte Yaşar: Cuvier Gagalı Balinası.
Ziphius cinsinin tek üyesi olan bu balık türü, gagalı balinalar arasında en yaygın görülen balık türüdür. Açık denizlerde yaşamalarının yanında çok derin sularda barınırlar ve gemilerden uzak dururlar.

29. 3500 Metre Derinlikte Yaşar: Kertenkele Balığı.
Tüm dünya sularında bulunabilen Kertenkele Balığı türü, silindir biçimli bir deniz canlısıdır ve ağız, dil, daak bölümü bütünüyle dişlerle kaplıdır.

30. 4000 Metre Derinlikte Yaşar: Atolla Denizanası.
Derin denizlerde yaşayan bu canlı türü, taçlı bir denizanası türünden gelir. Dünyada birçok okyanusun derinliklerinde barınabilen bu deniz canlısı, koyu kırmızı canlı bir renge sahiptir.

31. 5000 Metre Derinlikte Yaşar: Karides.
Avrupa ve Kuzey Amerika sularında yaşamını sürdüren Karides isimli kabuklu deniz canlısı, silindirik bir gövdeye sahiptir ve hassas duyargaları vardır. Küçük bir canlı türü olan karideslerin boyu, genellikle 5-6 cm kadardır. Kalsiyum karbonat bir zırha sahip olan karideslerin gövdesi eklemlidir. Geri geri yüzen bu deniz canlıları, hareketlerini kuyrukları yardımıyla sağlarlar.

32. 7000 Metre Derinlikte Yaşar: Taraklılar.
Genellikle serbest denizlerde yüzen Taraklılar, ışıldayan bir vücuda sahiptir ve diğer türleri gibi jelatinimsi bir özellik taşır. Siller taşıyan Taraklılar, simetrik olarak 8 adet ışınsal sil taşır.