İçerisinde yaşadığımız dünya hakkında bugüne dek pek çok şaşırtıcı gerçek öğrendik ve hala da öğrenmeye devam etmekteyiz. Aşağıda yine dünyamız hakkında derlemiş olduğum ilgi çekici bilgiler yer alıyor:
Güneş sistemimizde 150’den fazla uydu var içinde yaşadığımız gezegenin uydusu Ay’ımız bunların arasından en büyük 5. uydudur.
Kuşlar bulut oluşturabilir. Bazen binlerce sığırcık sürücü gökyüzünde sanki canlı bir bulut gibi gözüktüğü olmuştur. Ayrıca 6 milyon sığırcık kuşubir araya geldiğinde asla birbirlerine çarpmadan hareket edebilmektedir. Fakat bilim adamları bu kuşların nasıl böyle senkronize olup uçtuğunu hala anlamlandırmış değildir.
Dünya gerçekten yuvarlık mı ? Ya değilse ! 1687 yılında İngiliz fizik, matematik ve astronomi bilimcisi Isaac Newton, “Dünya tam olarak küre değildir” şeklinde bir yargı ortaya koydu. Ve daha sonra diğer tezleri gibi bunu da kanıtladı yanii, dünya tıpkı havası inmiş bir futbol topu gibi kutuplardan basık ekvatordan şişkincedir. Dünyanın ortasında çepeçevre saran şişkinlik 21 kilometredir. Dünyanın bu olağan dışı şeklinin sebebi ise dönme hızıdır.
Antartika denince hemen aklımıza buzullar soğukluk uzaklık gibi kavramlar geliyor öyle değil mi ? Fakat Antartika bir çöldür ! Her yıl çok az miktarda yağış alan bölgelerinin çöl olduğunu ve Antartika’nın bazı bölgelerine yıllık 50 mm yağmur yağar Antartika’da birkaç milyon yıldır yağmur yağmadığı için çöl olarak geçmektedir. Antartikanın yüz ölçümünün büyük olduğunu da göz önünde bulundurursak Antartikanın dünyanın en büyük çölleri arasında olduğunu görürüz.
Yer çekimi her yerde aynı değildir. Yer çekimi bulunduğumuz konuma göre az da olsa farklılık gösterir. Mesela ekvatorda iseniz %0,5 daha hafif gelirken kutuplarda %0,5 daha ağırsınızdır. Böyle düşünürsek de Everest’in üzerinde daha ağır olabilirsiniz.
Dünyadaki mikrop sayısı Samanyolu galaksisindeki yıldız sayısından bile daha fazladır. Dünyada 1 katirilyon, katirilyon, yada 10 monilyon farklı virüs çeşidi bulunmaktadır. Bu sayısı evrendeki tüm yıldızlardan daha fazla bir sayı ediyor. Dünyada o kadar fazla virüs var ki bunlarla 10 milyon ışık yolu uzunluğunda bir şerit oluşturabilirsiniz. Sayılarının ve çeşitlerinin çok fazla olmasının yanı sıra gözle görülemeyen virüsler oldukça tuhaf yaratıklardır. Virüslerin aslında tam olarak canlı olduğunu söyleyemeyiz çünkü virüslerin hücreleri yoktur ve beslenmeye gereksinim duymaz, fakat çok hızlı üreyip çoğaldıkları ve evrim geçirebildikleri için canlı olmadıklarını da söyleyemiyoruz 🙂