İnsanlar, yöre ve ülke olarak zaman içinde çoğalmış, her ne kadar savaşlar, göçler, açlık ve sert hastalılar geçirmiş olsalar da yaşamlarına devam etmişlerdir. Böylelikle bazı ülkelerin nüfusları diğerlerinde daha fazla olmuş ve bu duruma savaş faktörü de etki etmiştir. Savaş olgusunun sık yaşandığı bölgelerde nüfus git gide azalmış ve bir süre sonra hep aynı artış oranına sahip olmuştur. Bazı ülkeler ise, birkaç ülkenin birleşmesi kaynaklı olarak federe devletlerin, federasyon kurmalarıyla genişlemiş ve fazla nüfusa sahip olmuşlardır.
Çin
Dünyanın en kalabalık nüfuslu ülkesi sorulduğunda herkesin bildiği üzere bu ülke Çin olarak kayıtlarda yer alır. Çin, yüzyıllardır en fazla nüfusa sahip ülke olarak konumunu korumaktadır. Çok fazla büyük savaşlara katılmaması, coğrafi olarak bulunduğu bölgede kendisi gibi büyük bir devletin bulunmayışı bu durumun nedenleridir. Çin nüfusu zaman içerisinde o kadar artmış ve Çinli aydınlar bunun önüne geçememiş, bu nedenle tek çocuk politikası öne sürülmüştür.
Tek çocuk politikası, uzun yıllar uygulanmış vahşi bir çözüm yolu olarak anılır. Ebeveynlerin yalnızca bir tane çocuk sahibi olabilmelerine izin verilmiş, ikinci çocukları doğduğu takdirde öldürülmüş ya da devlet tarafından el konulmuştur. İlk çocuğu kız olana, ikinci çocuğun erkek olması için ebeveynlik izni verilmiş, ancak tüm bu uygulamalara rağmen Çin, dünya nüfusunun yedide birini taşımaya devam etmiştir.
Hindistan
Dünyanın en kalabalık nüfuslu ülkelerinden birisi de Hindistan’dır. Hindistan’da önüne geçilmeyen bir nüfus artış problemi vardır, ülkenin gelişememesine en çok da bu husus neden olur. Hindistan’da insan sayısının çok fazla olması insanın değerli olduğu anlamına gelmeyip aksine insanların devlet statüsünde değeri azalış yaşamıştır.
Ülkeyi saran fakirlik ve kalabalık Hindistan’da birçok ölümün de sebebi olmuş ve insanların yaşam kalitesi düşmüştür. Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olmasına rağmen Hindistan, dünya üzerinde güç ve teknoloji anlamında pek bir etkinlik gösterememiştir.
Amerika Birleşik Devletleri
Adından da anlaşılacağı üzere ABD, birleşik devlet yapısına sahip bir ülkedir. Bünyesi altında birçok eyalet barındırır, birçok milletten insanlar bu ülkede yaşar. Bir Çinli, bir Hintli ve bir Japon bu ülkenin vatandaşı olduğu müddetçe Amerikalı olarak anılır. ABD, iki kıtada da toprağı bulunan nadir ülkelerdendir. Bu nedenle nüfusu en fazla olan üçüncü dünya ülkesidir. Hem nüfusu olup hem gücü olan ülkeler arasında yer alır.