Egzama, ciltte kırmızı, kaşıntılı döküntülerle işaretlenmiş bir cilt rahatsızlığıdır. Aynı zamanda dermatit olarak da adlandırılır. Alerjiden tahriş edici bir maddeyle temasa kadar birçok şey egzamayı tetikleyebilir. Ayrıca bu tetikleyiciler kişiden kişiye büyük ölçüde değişebilir.
Tetikleyicilerinizi bilmediğiniz sürece, egzamanın başarılı bir şekilde tedavi edilmesi zor olabilir. Herhangi bir belirti vermeden aylar geçirebilirsiniz ancak aniden alevlenme olabilir.
Egzama bulaşıcı değildir. Aktif bir kızarıklığınız olsa bile, durumu başka birine aktaramazsınız. Başka birinden egzama kaptığınızı düşünüyorsanız, muhtemelen başka bir cilt rahatsızlığınız vardır. Bununla birlikte, egzama sıklıkla deride çatlaklara neden olarak enfeksiyona açık hale getirir . Bu durumda ikincil enfeksiyon bulaşıcı nitelik taşır.

Egzamaya Ne Sebep Olur?
Pek çok egzama türü vardır . Birçoğunun farklı nedenleri vardır ve bazıları hala tam olarak anlaşılmamıştır. Atopik dermatit, en yaygın türlerden biridir. Genellikle genetiktir ve çocukluk döneminde ortaya çıkma eğilimindedir. Bu genetik bağlantı, egzamanın bulaşıcı gibi görünmesine neden olabilir, çünkü aynı ailenin birden fazla üyesi olabilir.
Alerjik egzama da kalıtsal olabilir. Bu tip egzamaya sahip kişiler, aşağıdakiler gibi belirli alerjenlere maruz kaldıktan sonra döküntüler geliştirir:
- evcil hayvan tüyü
- polen
- yiyecekler
- yün gibi belirli kumaşlar

Hayatınız boyunca yeni alerjiler ve bazı durumlarda egzama geliştirebileceğinizi unutmayın. Kontakt dermatit, başka bir yaygın egzama şeklidir. Hassas cilde sahip insanları etkileme eğilimindedir. Bir tahriş edici ile temas ettiğinizde alevlenmeler meydana gelir. Bu tahriş edici maddeler kişiden kişiye değişir, ancak şunları içerebilir:
- kokular
- boyalar
- nikel ve diğer metaller
- sentetik kumaşlar
- sigara

Egzama Nasıl Enfekte Olur?
Egzamaya eşlik eden kızarıklıklar cildinizi kuru ve çatlak bırakabilir. Ek olarak egzama döküntüleri genellikle kaşınır ve kaşınmanıza neden olur. Tüm bunlar, cildinizde aşağıdakilerle enfekte olabilecek küçük yaralar bırakabilir:
- herpes simpleks virüsü gibi virüsler
- Staphylococcus gibi bakteriler
- Candida gibi mantarlar
Ulusal Egzama Vakfına göre, stafilokok enfeksiyonların nedeni en çok Staphylococcus aureustur. Bunun sebebi, cildinizin yüzeyinin doğal olarak S. aureus içermesidir. Bu nedenle cildinizde çatlaklara girmesi kolaydır.
Egzama enfeksiyonunuz varsa, ikincil enfeksiyonu yakın temas yoluyla başka bir kişiye bulaştırmak mümkündür. Enfekte egzamanın belirtileri şunları içerir:
- Orijinal kızarıklığın etrafına yayılan kızarıklık
- Kabarcıklar veya çıbanlar
- Ağrı
- Şiddetli kaşıntı
- Açık veya sarı akıntı

Enfekte Egzama Önlenebilir Mi?
Enfekte egzama her zaman önlenemez, ancak riskinizi büyük ölçüde azaltmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır.
Cildinizde herhangi bir çatlak veya açık yaraların oluşmasını önlemeye çalışarak başlayın. Derinizi kaşımaya karşı direnmeye çalışın.
Henüz yapmadıysanız, etkilenen cilde düzenli olarak losyon sürerek nemli kalmasını sağlayın, bu da kaşıntının azalmasına yardımcı olabilir. Egzamaya yatkın ciltler için tasarlanmış losyonlar bulabilirsiniz.
Başka bir çözüm de egzamanın uygun şekilde yönetildiğinden ve tedavi edildiğinden emin olmaktır. Egzama genellikle yaşam boyu süren bir durum olsa da bu, her zaman kızarıklık yaşayacağınız anlamına gelmez. Bunları yalnızca alevlenmeler sırasında yaşarsınız. Bu, vücudunuzun tetiklerle karşılaştığı ve bir yanıt olarak kızarıklıklar ürettiği zamandır.