Rahatsızlığın ismi size ilk başta biraz tuhaf gelebilir, fakat çok sıra dışı olmadıkça hastalık için korkulacak bir durum yoktur. Raynoud Sendromu el ve ayaklardaki kılcal damarları etkileyen bir rahatsızlıktır. Hastalığın başladığının ilk göstergesi el ve ayak parmaklarında aniden oluşan renk değişimleridir.
Stresli ve gergin hissettiğinizde vücudunudaki ısı hızlıca düşmeye ve kan dolaşımı yavaşla düşmeye başladığı için elleriniz beyaz rengine döner. Sonrasında ise kan dolaşımı yetersizliğinden dolayı parmaklarınız morarmaya başlar ve kan akışı geri geldiğinde moraran kısım kırmızıya dönerek karıncalanma hissini, ısınma gibi yaratarak artmaya devam eder.
Raynaud hastalığının sebebi bilinmemekle birlikte hastalığın en sık görülen semptomlarından biri, ellerinizin ve ayaklarınızın hiç ısınamadığı hissidir. Sıkışan kan damarlarının vücut ısısını koruduğu için ısınmama durumu olarak ortaya çıkar. Kadınlarda erkeklerden 5 defa daha fazla olup genellikle 40 yaşın altında ortaya çıkar. Erkeklerde görülen Raynoud hastalığının belirtileri daha şekilde kendini gösterir.
Raynoud Hastalığının Belirtileri
Hastalığın belirtilerinde yer alan renk değişikliği, vücut sıcaklığının 10 derecenin altına düşmesiyle, soğuk suda el ve ayakların morarmaya başlamasıyla, hastalıklı bölgeye yeterince kan akışının sağlanmamasıyla kendini göstermektedir. Bir diğeri ise kendini karıncalaşma ve uyuşma olarak gösterir. Bölgede kan akışının durduğu ve hastalığın genelde genç kadınlarda sıklıkla görüldüğü aşamadır. Bölgeye yeniden kan akışı sağlanması süresinde ise şiddetli ağrılar görülebilmektedir. Bu belirtiler, genellikle birbirini takip eden bir döngü içerisinde gerçekleşmektedir. Birkaç dakika gibi sürelerle başlayıp hastalığın boyutuna göre çok daha uzun sürelerle devam eden ağrılara sebep olmaktadır. Üçüncüsü ve son belirti ise hormonlardır. Kadınlarda, erkeklerden 10 kat daha sık görülür. Belirtiler kendini ergenlikten sonra ortaya çıkarır ve menopozla azalır.
Raynaud Hastalığının Tedavisi
Vücudunuzdaki kan akışı kesildiğinde, sorunlu bölgedeki dokunma hissinizi de keserek direkt olarak hissizleşmesine neden olur. Bu hastalığın farklı tetikleyici nedenleri olduğu gibi tamamen kendi başına da bir etken olabilir. Raynoud hastalığının tedavisi için çeşitli yöntemler bulunmaktadır, bunlardan bazıları ise şu şekilde sıralanabilir;
- Tütün içeren ürünlerden ve kafeinden uzak durmak,
- Düzenli egzersiz yapmak,
- Stresten mümkün olduğunca uzaklaşmak,
- Aşırı soğuğa maruz kalmamak,
- Kış mevsiminde eldiven kullanmak,
- Ayak ve eller dışarıdan gelebilecek her türlü etkene karşı korunmak,
- Doktor tavsiyesi ile kan akışını arttıracak ve damar büzüşmesini engelleyecek ilaç tedavisi,
- Damarları büzüştürme özelliği bulunan ilaçlardan uzak durmak gibi etkenler hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.