Golden Retriever, bilge ve sadık bir kişiliğe sahip Türkiye’deki en çok yetiştirilen köpek ırkıdır. Bu yazımızda, golden retrieverların cinsiyete göre özelliklerini, nasıl bakmanız gerektiğine dair ipuçlarını, nasıl eğitileceğini ve olası hastalıklarını anlatacağız.

Golden Retriever Kişiliği
Cömert, sevecen ve çok çekici bir golden retriever, ama nasıl bir kişiliğe ve özelliklere sahip? Büyük köpeklerin en popüler cinsi Golden retrieverlar sahipleriyle oynamayı sever ve çocuklu aileler için mükemmel bir köpektir.
Ek olarak, nazik ve çok zeki olduğu için insan taleplerine esnek bir şekilde cevap verebilir, bu da onu evcil hayvan olarak bakması kolay bir köpek haline getirir.
Golden Retriever’ların Tarihi Nedir?
Golden Retriever, 1956 yılında bir cins olarak tescil edilmiştir.
1800’lerin sonlarında, avcılar tarafından öldürülen avları toplamak için av köpekleri olarak yetiştirildi. Rengi çoğunlukla siyah olan bir av köpeğiydi. Başlangıçta Yellow Retriever olarak bilinirdi, 1920’de Golden Retriever olarak tescillendi.
Golden Retriever’ın Özellikleri
Golden retrieverlar boy olarak uzundur ve dengeli bir vücuda sahiptir.
Yükseklik: 54 cm – 61 cm
Ağırlık: 24 kg – 34 kg
Golden Retriever, su geçirmez bir astara (alt tüy) ve güzel altın renkli bir tüy ile karakterize edilen yumuşak ve parlak kürke (üst tüy) sahip çift katlıdır (iki katmanlı yapısı vardır).
İskeleti sağlam ve kaslıdır; yüzün yanlarında büyük sarkık kulaklar, gülen U şeklinde bir ağız köşesi ve büyük badem şeklinde yuvarlak gözlere sahiptir.
Golden Retriever Karakter
- Arkadaş canlısı
- Akıllı
- İnsanlara itaat eder
- Egzersizi sever
- Sakin
Ancak, Golden Retriever köpek cinslerinin bile erkek veya dişi olmalarına bağlı olarak farklı kişilikleri vardır.
Golden Retriever Erkek Kişiliği
Güçlü bir bölge bilincine sahip olduğu için çeşitli yerleri işaretler. Hareket etmeyi severler ve dişilere göre daha hareketli ve yaramaz bir tarafı vardır.
Şımarık bir tarafı vardır ve bazen yanınıza gelip okşamanızı ister ya da oyuncaklarla oynamak için size oyuncak getirirler.
Golden Retriever Dişi kişiliği
Erkeklerle karşılaştırıldığında, nazik bir kişiliğe sahiptir ve genellikle sahipleriyle sessizce vakit geçirir.
Aktif olarak koşmak yerine yavaş vakit geçirmek gibi sakin zamanları tercih etme eğilimindedirler. Menstrüasyon sırasında, duygusal olarak dengesiz hissedebilir ve aniden kişiliğini değiştirebilir. Dişi Golden Retriever’ın kişiliği nazik ve sakindir.
Golden Retriever Komutları
Golden Retriever’lar için “bekle”, “otur” ve “yüzüstü yat” gibi komuta eğitimi çok önemlidir. Sosyal bir kişiliğe sahip bir Golden Retriever, yabancılara karşı arkadaş canlısıdır, ancak aynı zamanda insanlara atlamayı sever ve bu huyu büyüdüğünde zararlı olur.
Golden Retriever çok heyecanlanırsa, başkalarını rahatsız edebilir, bu nedenle iyi bir kontrol elde etmek için komuta eğitimi gereklidir.
Komut eğitimi sırasında aşağıdakileri aklınızda bulundurun:
- Temel ödül “övgü”
- Atıştırmalık verme
- Kelimeleri zaman zaman değiştirmeyin. Aynı komutu birden çok kelimeyle ifade etmek kafa karıştırıcı ve hatırlaması zor olabilir.
- Ayrıca, aperatifle komut öğretmek kesinlikle etkilidir, ancak aperatifiniz yoksa antrenman yapamayabilirsiniz, bu yüzden basitçe onu övün.
Dikkat Edilmesi Gereken Golden Retriever Hastalıkları
Gastrik dilatasyon sendromu
Gastrik dilatasyon sendromu, midede gazın biriktiği ve genişleyerek midenin bükülmesine neden olan bir hastalıktır. Semptomların başlamasından kısa bir süre sonra şok edici olabilen ve en kötü durumda yaşamı tehdit eden son derece acil bir hastalıktır. Anormal şişlik veya çok miktarda tükürük gibi herhangi bir semptomunuz varsa, hemen bir veteriner kliniğine götürün.
Dış Kulak İltihabı
Golden retrieverlar kulakları aşağı sarkıp tıkandığı için eksterna otitisine eğilimlidir.
Durum şiddetli hale gelirse ameliyat gerekebilir, bu nedenle kaşıntılı kulakları mümkün olan en kısa sürede tedavi etmek önemlidir.
Kalça Displazisi
Kalça displazisi, golden retrieverlerin yaygın bir kalıtsal bozukluğudur ve kalça ekleminin doğal olarak kararsız olduğu bir durumdur.
Doğumdan yaklaşık 4 ay sonra görülür ve düşme ya da kalça sallayarak yürüme gibi belirtileri vardır.
Osteosarkom
Osteosarkom, kemikte oluşan kötü huylu tümörlerden biridir ve daha yaşlı Golden Retriever‘ların bacaklarında meydana gelme olasılığının daha yüksek olduğu söylenir.
Osteosarkom tüm vücuda yayılabilir ve tamamen tedavisi zordur. Köpeğinizin osteosarkomu varsa, sahibinin hazırlıklı olması gerekir.