Faturalar bir işletmenin önemli bir parçasıdır ve mali durumunuzu takip etmenize yardımcı olabilir. Bir satıştan sonra, ” tevkifatlı” tanımıyla bir fatura düzenlenebilir. Bu, müşterinin henüz faturayı ödemediği ve satıcının, müşteri faturayı ödeyene kadar parayı elinde tutabileceği anlamına gelir. Bu makale, hem alıcı hem de satıcı tarafından fatura ödemelerinden verginin kesilmesi sonucu ortaya çıkan tevkifatlı fatura hakkında ayrıntılı bilgi vermektedir.
Tevkifatlı, birinin başka bir kişiden bilgi saklamasıdır. Bu, birisi bir şeyi başka biriyle paylaşmak istemediğinde veya ona güvenmediğinde olabilir. Tevkifatlı, para ile ilgili konularda bir kesinti tekniğidir. “Vergi bölümü” terimi, vergileri mükellefler arasında bölüştürmenin bir yolu olarak da kullanılmaktadır. Vergilerle ilgili olarak bir kesinti olarak da kullanılabilir.
Tevkifatlı faturası nedir?
Tevkifatlı faturalar da diğer faturalar gibidir. Bir fatura veya başka bir belge almaktan farklı değildir. Bir faturadaki tevkifatlı vergisi hem alıcı hem de satıcı için aynıdır. Vergi her iki taraftan da alınır.
Tevkifatlı faturası nasıl kesilir?
Tevkifatlı faturası fatura kesebilmek için öncelikle vergi tevkifatınızı belirlemeniz gerekir. Ardından, vergi bilgilerinizi, satıcının vergi bilgilerini ve faturanın toplam tutarını içeren bir tevkifatlı beyanı oluşturmanız gerekecektir. Son olarak, tevkifatlı beyanını satıcıya göndermeniz gerekecektir. Tevkifatlı vergisi oranları değişebilir. Vergili fatura keserken tevkifatlı oranlarının değişebileceğini asla unutmayın. Tevkifatlı fatura kesiyorsanız öncelikle indirilecek vergi oranlarını belirlemeniz gerekir.
Tevkifatlı faturası nasıl hesaplanır?
Tevkifatlı faturayı hesaplamak için çalışanın maaşını, ödenen sosyal güvenlik ve Medicare vergilerini ve talep edilen tevkifatlı miktarını bilmeniz gerekir. Her işletme faturalarından vergi kesemez. Tevkifatlı fatura kesmek istiyorsanız işletmenizin bunu yapabilecek özelliklere sahip olması gerekir. Tevkifatlı fatura düzenlemeye uygunsanız, sağlanan gelirin türüne göre belirlenen stopaj oranına göre hareket edebilirsiniz. Bankalar Kurulu’nun farklı gelir türleri için uyguladığı tevkifatlı oranı farklılık göstermektedir. 5’e 10 oranı yaygınken, 9’a 10 oranı daha az yaygındır. Tevkifatlı fatura düzenlemeden önce gelir oranınızı bilmeniz ve tevkifatlı vergilerini doğru bir şekilde kullanabilmeniz için bu oranı kullanmanız gerekir.
Örneğin bir ürün 100 Türk Lirası ve %18 KDV alınırsa, ürünün nihai maliyeti 118 Türk Lirası olacaktır. Bu ürünün faturadaki fiyatı Türk Lirası’dır (118 TL). Tevkifatlı fatura kesme yetkiniz var ve bu tevkifatlı fatura oranı gelir türünüze göre 5/10 ise satıcı 9 TL, alıcı 9 TL ödeyecek.
Hangi kuruluşlar veya şirketler hizmet veya ürün sağlamayı reddedebilir?
Her şirketin veya işletmenin, çalışanlarının ücretlerinden vergi kesintisi yapamayacağını belirtmek önemlidir. Hangi kurum veya şirketler tevkifatlı fatura düzenleyebilir? Genellikle genel bütçeli kurum veya şirketler, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler, köyler ve bunların birlikleri tevkifatlı fatura düzenleyebilir.
- Döner sermayeli kurum veya şirketlere de tevkifatlı fatura kesilebilir.
- Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları da tevkifatlı fatura düzenleyebilir.
- Kanunla kurulmuş veya tüzel kişiliğe sahip emeklilik ve sosyal yardım sandıkları da tevkifatlı fatura düzenleyebilir.
- Bankalar ayrıca tevkifatlı fatura düzenleyebilir.
- Özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar da tevkifatlı fatura kesebilmektedir.
- Hisseleri İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören şirketler de tevkifatlı fatura düzenleyebilirler.
Bu içerik muhasebe programı ve ERP programı üreticisi Comport tarafından hazırlanmıştır.