Günümüzde birçok insan evcil hayvan sahiplenir, köpekler bize en iyi arkadaş olabilecek duygusal zekaları yüksek hayvanlardır. Bir köpekle yaşam alanını paylaşmak oldukça keyifli olsa da bir o kadar da zorlukları bulunmaktadır. Köpek eğitimi olmayan bir köpek sahibiyle bütün olmayı başaramaz. Köpeğinin ırkına, yaşına, geçmişine göre mizacı çözümlenir. Eğer köpek daha önce damızlık olarak kullanılmış, dövülmüş, kurtarılmış bir köpekse profesyonel köpek eğitmenlerinden destek almak oldukça yararlıdır. Köpek eğitiminin aşırı zorluğu yoktur. Hayvanın beden dili anlaşılmaya başlandığında birçok şey daha anlamlı olacaktır.

Köpeklerin Beden Dili Neyi İfade Eder?
Bir köpeğin kuyruğunu dikmesi kendini tehlikede hissettiği ve tetikte olduğu anlamına gelir, kuyruk sallanıyor ise köpek mutlu ve rahatlamış hisseder. Köpek bedenini dinlemek aranızdaki iletişimi kuvvetlendirir. Köpekler ne hissettiğini duruşları ve beden dili ile ifade eder. Köpeklerde akut işitme duyusu vardır, kulaklarını her şeyde kullanırlar. Köpek mutlu ve oyun modundayken kulak öne düşer. Köpekler gerginken kulakları geriye düşer ve kuyruk aşağıya iner. Bir köpeğin strese girdiğini anlamak için ilk olarak kuyruğuna ve kulaklarına bakılır. Köpekte eğitime başlandığında ödül maması kullanılmalıdır. Köpeği oldukça motive eder ve sıkılmamasını sağlar.

Temel İtaat Eğitimi Evde Nasıl Verilir?
Köpeğe göz teması kurmayı öğretmek oldukça önemlidir. Köpeğe ödül maması verirken mamaya değil size ilk baktığı anda vermek gerekir. Bir köpeğe otur komutunu öğretirken dik bir pozisyonda ve ayakta olunmalıdır ve sonrasında köpeğe mama yaklaştırılıp yukarı doğru tutulur. Köpek içgüdüsel olarak mamaya bakmak için oturacaktır oturduğu esnada komut hafif yüksek sesli ve belirgin söylenerek mama verilir. Yat komutu ise köpek oturduktan sonra yere eğilip mama yerde koklatılır ardından mama sürüklenir. Birkaç pratikten sonra köpek yatmayı öğrenir. Temel itaat eğitimi evde verildikten sonra dışarıda uyarıcı etkenler varken köpeğin odağını sahibe yönlendirmek ve dışarıda, çeşitli köpek parklarında çalışılmaya başlanması gerekir. Tuvalet eğitimi eğer köpek yavru ise aşıları henüz bitmediyse ped ile verilir.

Köpeklerinize Tuvalet Eğitimini Nasıl Verirsiniz?
Köpek pedi evin belirli bir köşesine konulduktan sonra köpek pede tuvaletini yapmadığında oradan alınıp o bölge sirke ile temizlenip dışkı pede konulur. Böylece köpek sadece pedin üzerindeki kendi dışkısının kokusunu alır ve pede yönelmeye başlar. Özellikle yavru köpeklerin eğitimine 3 ila 5 aylıkken yavaş yavaş başlanılması gerekir. Yavru köpekle yaşamaya başlandığında oldukça sabırlı olmak gerekir. Köpekler sahibini sürünün bir üyesi olarak görür ve sahibini sürünün alfası olarak kabul etmediğinde sürekli yaramazlık yapmaktan çekinmeyecektir. Yetişkin köpeklerde ise köpek mama yedikten 15 ila 25 dakika sonrasında yürüyüşe çıktığında tuvaletini yapacaktır ve ödül olarak sevilir yahut sevdiği mamalardan verilmesi gerekir. Köpek eğitiminin birçok çeşidi vardır; temel itaat eğitimi, ileri itaat eğitimi, koku takip eğitimi, arama kurtarma köpeği eğitimi, bodyguard eğitimi…

Her eğitimin yöntemleri farklıdır, köpeğin ihtiyacı olan eğitim ya da köpek sahibinin ihtiyaç duyduğu eğitim için izlenmesi gereken yollar farklılık gösterir. Örneğin koku takip eğitiminde aranan insanın herhangi bir kıyafetine ihtiyaç duyulur. Koruma köpeği olarak yetiştirilen bir köpek eve hırsız girdiğinde kendini sevdirmek yerine havlayarak sahibini uyarmaya çalışır.
Köpek Eğitim Malzemeleri
Köpek parkında köpeğin söz dinlemesi için veyahut ödüllendirileceğini anlaması için clicker kullanılır. çiğneme oyuncağı kemirme ihtiyacı giderilmesi için kullanılabilir. Bunların dışında peluş oyuncaklar, kemik stickleri, boğma tasma, eğitim tasması, köpek eğitim kafesi kullanılabilir.
